Fotos des de la Segarra Pictures from 'La Segarra'

Fotoblog des de la Segarra per arreu del món Photoblog from 'La Segarra' for the world

16 de desembre del 2007

Cagatió Cervera 2007

Aquest diumenge s'ha celebrat el mercat de Nadal, on diversos comerciants han ofert els seus productes en les parades del carrer Major, a les 19:30 s'ha celebrat el cagatió.
Com en tantes altres tradicions, no hi ha una única explicació sobre l'origen del costum de fer cagar el tió per les festes de Nadal. Una versió que sembla prou creïble és la que parteix de la idea que un bon tronc de llenya -un tió- per fer foc era antigament un dels béns més preuats que es podia tenir a l'hivern. El tió, a més d'escalfar, feia llum i no és gens estrany que, amb el temps, se li atribuïssin qualitats màgiques, com la de portar menjar i, més endavant, la de poder fer regals. Al tió, com a una mena de divinitat benefactora, se li agraïa el fet de disposar de confort i de menjar per a l'hivern. I el que havia començat com una acció de gràcies es va anar barrejant amb el joc infantil de fer-li “cagar” neules, torrons i llaminadures. Amb els pas dels anys, la tradició ha evolucionat i el tronc s'ha anat humanitzat, de manera que cal alimentar-lo bé per tal que s'engreixi i pugui cagar molts regals. A més, cal picar-lo amb un bastó mentre es canta una cançó que, amb moltíssimes variants, diu essencialment “Tió, tió, caga torró. O si no, un cop de bastó”. Darrerament s'ha accentuat la humanització del tió, amb una cara, unes potes i una barretina. Font: http://www.osona.ca/monogr/tio07/ (en tradició)
This sunday the Christmas market took place, where several sellers offered their products on the main street of Cervera. A typical catalan tradition also took place "cagatió"

1 comentari:

Jordi Lloberes ha dit...

Aquest Tió el va fer el Xavi Badia, pots mirar la seva web a www.lagargola.net el flautí ens ha sortit un manetes!