Fotos des de la Segarra Pictures from 'La Segarra'

Fotoblog des de la Segarra per arreu del món Photoblog from 'La Segarra' for the world

26 d’abril del 2009

La Seu Vella de Lleida

La Seu

La Seu Vella de Lleida

La Seu Vella –coneguda també com “el Castell de Lleida”– és el monument amb el qual, sens dubte, s'identifica a la ciutat de Lleida.

Aquesta singular catedral va ser construïda en un turó des d'on s'albira, no només la ciutat, sinó també gran part de la plana de la comarca del Segrià. La seva construcció, iniciada l'any 1203, es va perllongar durant més de dos segles fins que el 1431 es va finalitzar el campanar. Segons els historiadors, la Seu Vella es va construir al lloc on s'alçava una mesquita musulmana, sent el primer mestre d'obra Pere de Coma.

La gran obra es va iniciar amb la construcció del temple, dedicat a Santa Maria, que presenta planta basilical de creu llatina de tres naus i que va ser consagrat al culte l'any 1278. De l'interior del temple destaquen l'escultura de les naus de gran influència toscana, tolosana i provençal que suposa una mostra dels diferents tallers que van treballar en l'obra al llarg del segle XIII, així com s'aprecien també restes de pintura mural que corresponen a l'època gòtica.

Després de la consagració del temple en l'últim terç del segle XIII, l'obra no es va interrompre i així, durant el segle XIV es va finalitzar el claustre. En aquest mateix segle es van iniciar les obres de construcció del campanar que van finalitzar el 1431.

Font: La Seu Vella en la web de turisme de Lleida
The Cathedral of La Seu Vella of Lleida is the oldest cathedral in Lleida, Catalonia, and it is indeed the most outstanding monument in the city. It was replaced by a newer structure, the Seu Nova. "Seu Vella" and "Seu Nova" mean "Old See" and "New See" respectively. Nevertheless, the Seu Vella is the defining monument of Lleida, being visible from its hilltop site anywhere in the city. Source: http://en.wikipedia.org/wiki/La_Seu_Vella