Fotos des de la Segarra Pictures from 'La Segarra'

Fotoblog des de la Segarra per arreu del món Photoblog from 'La Segarra' for the world

31 de desembre del 2009

Ocàs


Nubols il·luminats per la posta de sol.

30 de desembre del 2009

Església de Sant Antolí (s. XI-XIII)


A l'església de Sant Antolí hi havia una capella dedicada a Sant Isidre, fa segles se celebrava la festa d'aquest sant. A la capellà hi havia un conjunt de rajoles vidriades, que avui resta al Centre Comarcal de Cultura de Cervera, amb la representació de quatre escenes de la vida de Sant Isidre, i de la seva esposa, Santa Maria de la Cabeza. Després de la Guerra civil del 36, aquest conjunt fou restaurant i completat pel Museu d'Art de Barcelona.


Font: www.turismesegarra.com/pobles/santantoli.asp

29 de desembre del 2009

Oblit


Una més de les cabanes en ruïnes

25 de desembre del 2009

Bon Nadal


Us desitjo un Bon Nadal a tots i totes.Merry Christmas

24 de desembre del 2009

Ara fa un any...

20081224_034

Aquesta foto va ser pressa un any enrera, després d'una nevadeta

21 de desembre del 2009

Retaule de Sant Armengol


A l'ermita que porta el seu nom a la vora de Cervera.

Dies de fred


20 de desembre del 2009

Convent de Sant Francesc

Sant Francesc

A l’extrem oriental de la ciutat hi ha l’església de Sant Antoni de Pàdua. Aquesta construcció és pràcticament l’únic que ens queda de l’antic convent de Sant Francesc. Testimoni del seu antic esplendor és l’edificació gòtica d’una sola nau amb capelles entre els contraforts laterals. És rellevant l’absis, que encara conserva dos vitralls gòtics. Font: http://www.ccsegarra.com/turisme/Elements%5Ccervera.htm

En aquesta foto poden veure algunes restes del que va ser el convent de Sant Francesc a Cervera, avui en dia pràcticament en ruïnes en algunes parts.

15 de desembre del 2009

Primera nevada


Aquest dilluns ha caigut la primera nevada a Cervera. Aquest cop no he pogut gaudir-ne així que he recuperat una foto del 2008 per il·lustrar la notícia.

14 de desembre del 2009

La Boira


La boira ja és aquí, aquesta foto és d'aquest dissabte.

4 de desembre del 2009

Menorca (ii)


30 de novembre del 2009

Antic sindicat de Cervera


Molins a Montargull


Fa poc en unes jornades de vent intens la producció d'energia renovable va superar les no renovables. Aquesta foto està presa prop de Montargull, una de les varies serres amb molins a la Segarra.

23 de novembre del 2009

Olives


Per anar bé les olives s'han de recollir abans que comenci a gebrar i congeli els manecs de les olives causant que aquestes caiguin al terra.

22 de novembre del 2009

Ocàs


Ocàs a la vora de l'Ondara

19 de novembre del 2009

Capella de la Mare de Déu de l'Incendi


Una mostra més del ric patrimoni de la ciutat de Cervera.

18 de novembre del 2009

Fent el ruc


12 de novembre del 2009

Les pedres també es trenquen...


Porta al castell de Vergos Guerrejat.Stones also break

11 de novembre del 2009

El Mar


De tant en tant va bé viatjar una mica i conèixer llocs nous, en aquesta ocasió la visita va ser a l'illa de Menora. Menorca Beach

1 de novembre del 2009

Refugi a Agramunt


Refugi subterrani de la guerra civil a Agramunt. Durant la fira del Torró s'hi podia accedir a través de l'església de Santa Maria.Civil war underground refugee in Agramunt.

29 d’octubre del 2009

Concurs de fotografia: LA BOIRA A LA VALL DEL SIÒ

En Ramon Gené ens convida a participar en el concurs de fotografia "La Boira a la Vall del Sió". En podeu trobar les bases a Bases del concurs

Textures d'escorça


27 d’octubre del 2009

La Universitat de Cervera

La Universitat de Cervera

La Universitat de Cervera, bastida entre el 1718 i el 1740, és un imponent edifici de planta rectangular i amb torres primàstiques als angles, ubicat prop de l'antic call jueu.

El 1717 Felip V dictaminà l'ordre de supressió de les sis universitats de Catalunya i la creació d'una única universitat central a la ciutat de Cervera. La decisió del rei Felip V volia premiar la fidelitat d'aquesta ciutat a la seva causa durant la Guerra de Successió.

Fou projectat i dirigit per l'arquitecte Francesc Soriano, inicialment, i després per Miguel Marín. Els anys invertits en la seva construcció expliquen que hi ha dos estils artístics clarament diferenciats. De la primera etapa és la façana principal d'estil barroc, feta amb carreus de pedra i emmarcada per una portalada amb dues columnes a cada costat. Sobre s'alça la figura de la Immaculada Concepció, patrona de la institució, i als peus, una placa commemorativa de bronze. En el punt més elevat s'erigeix la corona reial, recordatori de la fundació monàrquica. De la segona etapa és la façana interior d'estil neoclàssic amb un frontó jònic i una aŀlegoria de la Saviesa.

La façana interior condueix a un vestíbul amb dues grans escalinates i amb la porta d'accés al paranimf. Aquest edicifi té separats dos patis quadrats amb un templet al mig i colls de cisterna coronats per un nen cavalcant un dofí. El cos central del paranimf forma un espai de tres naus i amb cúpula hemisfèrica. A l'interior es conserva un retaule d'alabastre de Jaume Padró.

L'any 1740 s'hi van començar a impartir docència. La Universitat arribà a concentrar facultats de teologia, cànons, humanitats, medicina, filosofia i lleis. Hi van estudiar Josep Finestres, Narcís Monturiol, Joan Prim, Jaume Balmes i Milà i Fontanals.

L'any 1842 la Universitat fou trasllada a Barcelona. Actualment l'edifici desenvolupa altres funcions; entre altres alberga l'Institut Francès, un centre de recursos pedagògics, l'Arxiu Comarcal de la Segarra, la biblioteca, un centre de secundària ESO, que també cursa els cursos de batxiller, i un centre associat a la universitat a distància.

Font: La Universitat de Cervera a la Viquipèdia

23 d’octubre del 2009

Muntanyes blaves


Foto pressa des del Balcó de Pineta a Ordesa aquest estiu

21 d’octubre del 2009

Montlleó (ii)

20090923_051
20090923_058

El poble de Montlleó està pràcticament deshabitat, no n'estic segur però podria haver-hi una sola casa habitada.

15 d’octubre del 2009

Panoràmica de Cervera

Cervera

Foto pressa camí de la font de Fiol.

13 d’octubre del 2009

Santa Maria d'Agramunt

Santa Maria d'Agramunt

Santa Maria d'Agramunt

La joia indiscutible, el cor de la vila d'Agramunt és el seu temple. No en coneixem la data exacta de construcció ni de consagració. Fou dedicat a l'Esperit Sant i a Santa Maria. Durant les darreries del s. XIIè degueren construir-se els tres absis (d'ornamentació interior semblant a la de la catedral de la Seu d'Urgell) i la portalada nord, que ens recorda les del claustre de la catedral de Solsona (s. XIIè) i de S.Berenguer de la catedral de Lleida (1210). Durant el primer terç del s.XIIIè s'acabà segurament, la meravellosa portada romànica principal. El 14 de juliol del 1238, el comte Ponç de Cabrera, concedeix als agramuntins el poder administrar justicia <> (prerrogativa comuna a les principals poblacions del Comtat d'Urgell, d'on passà a València, en la qual perdura encara avui amb l'anomenat Tribunal de les Aigües). El 1283 fou col.locat el grup esultòric central de la gran portalada, posterior a ella per estil. Durant el s. XIIIè s'acaba, sens dubte, tot el temple. Les robustes columnes de la planta romànica, que el divideixen en tres àmplies naus, s'enllacen ja amb els arcs que inviten a una nova elevació de l'esperit. Tot el conjunt farà del temple agramuntí un extraordinari monument de l'art romànic de transició, sobri i auster (i d'unes condicions acústiques magnífiques), sigui dit de importants realitzacions. El 3 de juny del 1931 fou declarat, amb tota justicia, monument nacional (núm. 595)

11 d’octubre del 2009

Torre Timor sota les estrelles


El Castell de Torre Timor il·luminat per la lluna

Torre Timor castle under the moon light

10 d’octubre del 2009

La lluna


Aquesta va ser una de les llunes més brillants de tot l'any.

** Just the Moon ** Taken a few days ago, it was one of the brightest moons of all the year.

7 d’octubre del 2009

Campanes a Llindars

20090926_006

Detall de les campanes de Llindars

20090926_008

La Plaça Major

6 d’octubre del 2009

El molí de Fiol

Molí de Fiol
Molí de Fiol

Us deixo un parell de fotos de l'interior del molí fariner de Fiol situat a la vora de l'Ondara

30 de setembre del 2009

La font de Fiol

La Font de Fiol

Cervera ha recuperat la font de Fiol. Aquesta font situada a la vora de l'Ondara havia estat un lloc habitual de passeig dels Cerverins fins que aquesta última és va anar degradant i passant pràcticament a l'oblit.

29 de setembre del 2009

Festa Major a Cervera

Festa Major d'estiu a Cervera

S'ha acabat la Festa Major de Cervera marcada per la crisis i retallada presupostària. M'hauria agradat penjar una foto del castell de focs de fi de festa però aquest any no podrà ser.

28 de setembre del 2009

Montlleó

Montlleó

Montlleó és una entitat de població del municipi de Ribera d'Ondara, a la comarca de la Segarra.

Està situat al sector septentrional del terme, al turó del Castell de Montlleó. Pertanyia a l'antic municipi de Sant Pere dels Arquells.

Font: Montlleó a la Viquipedia

Colors de Tardor


Torna a començar el cicle llaurant de nou els camps de cereal.

25 de setembre del 2009

Les Forques


Ja fa uns segles en aquest turó a la vora de Cervera penjaven els condenmats.

23 de setembre del 2009

Aquelarret 2009 (ii)

aquelarret2009_019
aquelarret2009_057
aquelarret2009_077

Algunes fotos més de l'Aquelarret.

7 de setembre del 2009

Torre de Mejanell

Torre de Mejanell

Situat a la vora de Sant Ramon es pot trobar aquest antic castell convertit actualment en casa rural.

El primer esment segur del castell de Mejanell és de l’any 1098. Aleshores, el seu nom era castell de Meià (Mediano), no essent fins al 1281 que apareix per primera vegada el nom de Meianel. La fortalesa i terme van estar vinculats als senyors de la Manresana almenys fins a principis del segle XVIII.

Actualment, l’únic vestigi del castell de Mejanell és la torre. Es tracta d’una torre que conserva encara una alçada superior als 7 m i l’antiga porta situada a uns 4 m del sòl. La torre, que descansa directament sobre la roca calcària, era la torre mestra d’un petit castell que, per les seves característiques constructives, es pot datar a la segona meitat del segle XI.

Font: http://www.ccsegarra.com/turisme/index.asp?menu=castells&castell=6

6 de setembre del 2009

Ocàs a Fonolleres


Posta de sol de fa uns dies sobre Fonolleres.

31 d’agost del 2009

S'acaba l'estiu


Dintre de poc els camps de cereal tornaran a ser llaurats.

30 d’agost del 2009

Aquelarret 2009

aquelarret2009_040
aquelarret2009_055
aquelarret2009_050

Algunes fotos de l'Aquelarret d'enguany.

29 d’agost del 2009

Bunker al Canòs (ii)



Algunes fotos més d'aquest bunker situat al Canòs.