Fotos des de la Segarra Pictures from 'La Segarra'

Fotoblog des de la Segarra per arreu del món Photoblog from 'La Segarra' for the world

27 d’octubre de 2009

La Universitat de Cervera

La Universitat de Cervera

La Universitat de Cervera, bastida entre el 1718 i el 1740, és un imponent edifici de planta rectangular i amb torres primàstiques als angles, ubicat prop de l'antic call jueu.

El 1717 Felip V dictaminà l'ordre de supressió de les sis universitats de Catalunya i la creació d'una única universitat central a la ciutat de Cervera. La decisió del rei Felip V volia premiar la fidelitat d'aquesta ciutat a la seva causa durant la Guerra de Successió.

Fou projectat i dirigit per l'arquitecte Francesc Soriano, inicialment, i després per Miguel Marín. Els anys invertits en la seva construcció expliquen que hi ha dos estils artístics clarament diferenciats. De la primera etapa és la façana principal d'estil barroc, feta amb carreus de pedra i emmarcada per una portalada amb dues columnes a cada costat. Sobre s'alça la figura de la Immaculada Concepció, patrona de la institució, i als peus, una placa commemorativa de bronze. En el punt més elevat s'erigeix la corona reial, recordatori de la fundació monàrquica. De la segona etapa és la façana interior d'estil neoclàssic amb un frontó jònic i una aŀlegoria de la Saviesa.

La façana interior condueix a un vestíbul amb dues grans escalinates i amb la porta d'accés al paranimf. Aquest edicifi té separats dos patis quadrats amb un templet al mig i colls de cisterna coronats per un nen cavalcant un dofí. El cos central del paranimf forma un espai de tres naus i amb cúpula hemisfèrica. A l'interior es conserva un retaule d'alabastre de Jaume Padró.

L'any 1740 s'hi van començar a impartir docència. La Universitat arribà a concentrar facultats de teologia, cànons, humanitats, medicina, filosofia i lleis. Hi van estudiar Josep Finestres, Narcís Monturiol, Joan Prim, Jaume Balmes i Milà i Fontanals.

L'any 1842 la Universitat fou trasllada a Barcelona. Actualment l'edifici desenvolupa altres funcions; entre altres alberga l'Institut Francès, un centre de recursos pedagògics, l'Arxiu Comarcal de la Segarra, la biblioteca, un centre de secundària ESO, que també cursa els cursos de batxiller, i un centre associat a la universitat a distància.

Font: La Universitat de Cervera a la Viquipèdia