Fotos des de la Segarra Pictures from 'La Segarra'

Fotoblog des de la Segarra per arreu del món Photoblog from 'La Segarra' for the world

12 de maig de 2008

La Moreneta


Segons la llegenda, la primera imatge de la Mare de Déu de Montserrat fou trobada per uns xiquets pastors el 880. Després de veure una llum a la muntanya, els xiquets van trobar la imatge de la Mare de Déu a l'interior d'una cova. Quan el bisbe s'assabentà de la notícia, va intentar traslladar la imatge fins a la ciutat de Manresa, però el trasllat resultà impossible ja que l'estàtua pesava massa. El bisbe ho interpretà com el desig de la Mare de Déu de romandre al lloc on se l'havia trobada i ordenà la construcció de l'ermita de Santa Maria, origen de l'actual monestir.

La imatge que es venera en l'actualitat és una talla romànica del segle XII realitzada en fusta d'àlber. Representa la Mare de Déu amb el xiquet assegut a la falda i mesura uns 95 centímetres d'alçada. A la mà dreta sosté una esfera que simbolitza l'univers; el xiquet té la mà dreta alçada en senyal de benedicció mentre que a la mà esquerra sosté una pinya.

A excepció de la cara i de les mans de Maria i el xiquet, la imatge és daurada. La Mare de Déu, no obstant, és de color negre, fet que li ha donat l'apel·latiu popular de "la Moreneta". L'origen d'aquest ennegriment de la talla es creu que es deu al fum de les espelmes que durant segles se li han col·locat als peus per venerar-la.

L'11 de setembre de 1881, el papa Lleó XIII va declarar la Mare de Déu de Montserrat com a patrona oficial de Catalunya. Se li concedí també el privilegi de tenir missa i oficis propis. La seva festivitat se celebra el 27 d'abril.

Font: ca.wikipedia.org/wiki/Mare_de_D%C3%A9u_de_Montserrat

The Virgin of Montserrat is a statue of the Virgin Mary and infant Christ venerated at the Santa María de Montserrat monastery in the Montserrat mountain in Catalonia. It is one of the black Madonnas of Europe, hence its familiar Catalan name, la Moreneta ("The little dark-skinned one"). Believed by some to have been carved in Jerusalem in the early days of the church, it is a Romanesque sculpture in wood from the late 12th century.

Legend has it that the Benedictine monks could not move the statue to construct their monastery, choosing to instead build around it. The statue's sanctuary is located at the rear of the chapel, where an altar of gold surrounds the icon, and is now a site of pilgrimage.

Upon his recovery from battle wounds, Ignatius of Loyola visited the Benedictine monastery of Montserrat (March 25, 1522), where he hung his military accoutrements before the image. Then he led a period of asceticism before later founding the Society of Jesus.

On September 11, 1844, Pope Leo XIII declared the virgin of Montserrat patroness of Catalonia (Saint George is another patron saint.)

Source: http://en.wikipedia.org/wiki/Virgin_of_Montserrat